Minder stookkosten door zachte winter

We zijn deze winter waarschijnlijk minder geld kwijt aan het warm houden van het huis dan normaal. Uit schattingen van Milieu Centraal en verschillende energiemaatschappijen kan de besparing oplopen tot boven de honderd euro.

De lagere rekening is te danken aan de tot nu toe uitzonderlijk warme winter. De gemiddelde temperatuur deze maand ligt rond de 8,6 graden. Dat is 1,3 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur van de warmste decembermaand ooit gemeten.

Kamertemperatuur

Dat betekent dat we minder energie nodig hebben om het huis warm te stoken. De Nederlandse Energiemaatschappij schat het voordeel ten opzichte van een andere winters voor het laatste kwartaal van dit jaar op 88 euro voor een gemiddeld huishouden.

Volgens Milieu Centraal kan de besparing tot en met eind deze maand oplopen tot zo’n 65 euro per huishouden. De organisatie baseert de berekening op de aanname dat iedereen de temperatuur in zijn huis gemiddeld op 18 graden houdt. Als het buiten warmer is, hoeft de verwarming niet aan. Is het kouder, dan gaan we stoken.

Milieu Centraal voorspelt dat de rekening van afgelopen oktober tot en met het einde van dit jaar 20 procent lager uitvalt dan de afgelopen jaren. Mocht het warme weer aanhouden, dan levert dat tot en met het einde van de winter in april bij elkaar zelfs een besparing van 150 euro op.

“Het verschil tussen een gemiddelde winter en een warme winter komt uiteindelijk neer op ongeveer 150 euro”, zegt ook Stijn van den Heuvel, woordvoerder van Nuon. Hij benadrukt wel dat de besparing erg verschilt per huishouden. “De stookkosten hangen af van hoe groot je huis is, hoe goed geïsoleerd en hoeveel energie je verbruikt.”

Lagere transporttarieven

Los van het lagere energieverbruik, dalen ook de tarieven die consumenten betalen voor gebruik van het Nederlandse gasnetwerk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakt vandaag bekend dat de prijs daarvan gemiddeld met zo’n 3 procent daalt. De eigenaar van het gastransportnet, GTS, moet met minder inkomsten toekunnen door doelmatiger te werken, stelt de ACM.

Bron: NOS.nl

Warmteverlies door radiatoren

Warmteverlies radiatoren

Al jarenlang zijn professionals actief in het onderzoek naar de verbetering van het rendement van Cv-ketels en verwarmingssystemen. Eén van de mogelijke verbeterpunten ligt in de opstelling van de verwarming, en de gevolgen hiervan inzake het warmteverlies. Hoewel een verwarming wordt ingeschakeld voor het beperken van de kou binnenshuis, worden bijvoorbeeld radiatoren direct onder een raam geplaatst. Een radiator geeft echter warmte af door straling en convectie. Waarbij convectie duidt op een warmtestroom door het verplaatsen van materiaal. Wanneer radiatoren direct onder het raam tegen de buitenwand worden geplaatst, dan loopt men het risico, dat de warmte deels direct naar buiten wordt getransporteerd, via de muur. Om dit tegen te gaan is er onderzoek gedaan naar diverse alternatieven, zoals het plaatsen van warmtereflecterend materiaal, of een warmteschild achter de radiatoren, of het installeren van een (alternatieve) vloerverwarming.

Resultaten onderzoeken

Uit de diverse onderzoeken blijkt dat het plaatsen van een warmteschild wel degelijk invloed heeft op de mate van warmteverlies, hoewel de montage hiervan wel een investering vormt. Het plaatsen van warmtereflecterend materiaal heeft tevens een grote invloed. Hierdoor wordt het warmteverlies in een aantal gevallen zelfs beperkt tot 105 W/m2. Tegenwoordig zijn er tevens nieuwe modellen radiatoren beschikbaar, die snellere opwarming- en afkoeltijden kennen. Het gevolg hiervan is dat het energieverbruik beperkt wordt. Daarnaast zijn deze radiatoren er tevens op gebouwd om geen warmte via de vloer te verliezen. Door het installeren van een vloerverwarmingssysteem voorkomt u het probleem van warmteverlies door de buitenmuur in zijn geheel. Bij een vloerverwarming dient u echter rekening te houden met het verloren gaan van warmte door de bodem. Ook hierbij is het van belang om goed isolatiemateriaal te (laten) plaatsen.

Tips

Wilt u de hoeveelheid warmte die verloren gaat door uw radiatoren beperken? Dan kunt u onder andere de volgende tips opvolgen:

  • Plaats een warmteschild tussen de radiator en de buitenmuur. Hiervoor kunt u terecht bij verschillende leveranciers en bouwmarkten
  • Wilt u zelf een warmteschild maken? Gebruik dan hardboard dat u aan één kant met aluminiumfolie beplakt.
  • Plak speciaal radiatorfolie tegen de achterkant van de radiatoren. Hiermee wordt een groot deel van het probleem verholpen.
  • Plaats schuimrubber om de leidingen van de verwarming. Ook hiermee kunt u het warmteverlies grotendeels inperken.
  • Monteer nieuwe radiatoren, die er op zijn gebouwd zoveel mogelijk warmte te behouden op energiezuinige wijze. Dit scheelt tot wel 15% in het energieverbruik.

Neem contact op met een verwarmingsspecialist

Denkt u dat er ook bij uw verwarming door de leidingen of radiator heel wat warmte verloren gaat? Dan kunt u desgewenst contact opnemen met één van onze specialisten. Wij helpen u graag met het verbeteren van het rendement van uw verwarmingssysteem. Wij kunnen u voorzien van praktische ondersteuning, of advies geven over de mogelijkheden. Het is tevens mogelijk om bij ons een offerte aan te vragen voor een nieuwe Cv-ketel, of verwarming. Wij horen graag van u!

Onderzoek: slachtoffers koolmonoxidevergiftiging door slechte CV-ketels

CV-ketel onderzoek koolmonoxide

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen slachtoffer zijn van koolmonoxidevergiftiging. Dit komt omdat ketels verkeerd geïnstalleerd worden en slecht worden onderhouden. Onderzoeksraad voor veiligheid (OVV) is daarom een onderzoek gestart. Uit dit onderzoek komt belangrijke en schokkende informatie naar voren.

Onderzoek

Uit het onderzoek van 3 november 2014 dat het televisieprogramma ‘Dit is de dag’ van de EO heeft uitgevoerd komt naar voren dat veel van onze CV-ketels in Nederland door onbekwame installateurs worden geïnstalleerd. Hier zijn grote gevolgen aan verbonden. Wordt een ketel namelijk verkeerd geïnstalleerd, dan komt er koolmonoxide vrij. Tijdens het programma kwamen ze tot een conclusie dat er jaarlijks honderd slachtoffers vallen en tien doden als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Vroeger kwam er alleen van de geisers gas af dat gevaarlijk was, tegenwoordig zijn de verwarmingsketels ook gevaarlijk.

De voorzitter van de OVV, Tjibbe Joustra, heeft gezegd dat hij de ‘’signalen heeft opgevangen’’ dat er onbekwame installateurs bij mensen langskomen om CV-ketels te installeren. ‘’Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers door. Wij vinden het belangrijk dat er vakbekwame mensen bij hun klanten langskomen om iets te installeren. Daar hebben de mensen recht op.’’

Geiser en CV-ketels

Er worden steeds meer mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging door een slechte geiser of CV-ketel. Het valt op dat het aantal van de gevallen door de CV-ketel hoger is geworden dan door de geiser. Er zijn namelijk 83 slachtoffers binnengekomen door vergiftiging van een slechte verwarmingsketel of geiser. Er zijn echter maar 30 slachtoffers binnengekomen door een slechte geiser.

Het aantal geisers daalt per jaar, het aantal CV-ketels neemt logischerwijs toe. In het jaar 2012 waren er nog maar 550.000 geisers in Nederland. Het aantal slachtoffers door verkeerd geïnstalleerde CV-ketels is hierdoor ook gestegen. Van de 85 slachtoffers in 2012 zijn er 75 binnengekomen door een slechte CV.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van gas en hout. Elk jaar overlijden er mensen door een koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak dat mensen hieraan overlijden is vaak omdat er te weinig onderhoud wordt gepleegd aan hun CV-ketel en gastoestel. Doordat koolmonoxide 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, krijgen uw vitale organen te weinig zuurstof. Er zijn een aantal symptomen waaraan u kunt merken dat u teveel koolmonoxide binnen krijgt.

  • De eerste symptomen lijken op de symptomen van een griepje: lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en overgeven.
  • U voelt zich verward en/of slaperig en u krijgt een versnelde hartslag.
  • Er zijn een aantal handelingen die u kunt doen bij een koolmonoxidevergiftiging. Want u kunt koolmonoxide niet ruiken, proeven of zien. Voor u het weet bent u bewusteloos.
  • Zet ramen en deuren open en zet uw CV-ketel of gastoestel uit.
  • Waarschuw een arts.

Symptomen van een onvolledige verbranding

Voor het verbranden van aardgas is er zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof bij het verbranden van aardgas, komt er koolmonoxide vrij. Er is een teken om te zien dat de verbranding niet goed is en u stappen moet gaan ondernemen. De vlammen van uw gastoestel is oranje in plaats van de gebruikelijke blauwe vlam. Ziet u dit symptoom, onderneem dan gelijk actie.

CV-ketel onderhoud

Niet alleen oude ketels lekken koolmonoxide, ook nieuwe ketels kunnen lekken. Sinds de Vestigingswet voor bedrijven is afgeschaft hoeven installatiebedrijven niet meer aan speciale bekwaamheidseisen te voldoen. Volgens de brandweer is er de laatste jaren een toename van onbekwame installateurs. Wees voorzichtig met het inschakelen van een onderhoudsmonteur. Kies voor uw eigen veiligheid voor een gecertificeerd bedrijf. Dan weet u zeker dat uw CV-ketel op vakkundige wijze wordt geplaatst en onderhouden. Het is van belang dat u uw ketel of geiser minimaal eens per jaar laat onderhouden. Eventuele mankementen worden op tijd ontdekt en verholpen. Voor de zekerheid zijn er ook melders te koop die af gaan als er een te hoog koolmonoxide gehalte in de lucht hangt. Zo waarborgt u uw eigen veiligheid.

Schakel een erkende monteur in

Twijfelt u of uw verwarmingsketel goed is geïnstalleerd? Of herkent u de bovenstaande problematiek? Schakel dan een installateur in via Kwieq. Wij werken louter samen met erkende installatiebedrijven. Op die manier bent u verzekerd van een goed werkende installatie. Wij zijn werkzaam in het gehele land. Het maakt ons dus niet uit of u woonachtig bent in Haarlem, Groningen of Breda.

Hoe weet ik of mijn CV ketel aan vervanging toe is?

CV ketel vervangen

Een CV ketel heeft helaas niet het eeuwige leven. U zult uw ketel dan ook na een aantal jaren moeten vervangen. Echter: hoe merkt u nou precies dat uw CV ketel aan vervanging toe is? En hoe lang gaat een CV ketel eigenlijk mee? Kwieq geeft u tekst en uitleg.

Storing

Als uw CV ketel het niet goed meer doet, zult u dat al snel merken in huis. Het zal namelijk koud worden, aangezien de warme lucht uw huis niet meer binnen kan komen. Nogal een open deur, natuurlijk. Echter is deze storing wel de belangrijkste graadmeter voor het hebben van een defecte CV ketel.

Nieuwe CV ketel

Is uw ketel echter nog maar een paar jaar oud, dan zult u deze hoogstwaarschijnlijk niet hoeven te vervangen. De problemen zouden veroorzaakt kunnen worden door het gebrek aan periodiek onderhoud. Het is namelijk aan te raden om uw CV ketel eens per jaar te laten controleren door een specialist.

Lees verder

Zó houdt u uw huis gemakkelijk warm

Gemakkelijk verwarmen woning

Het warmhouden van uw huis is een essentiële taak van uw CV ketel, maar wist u al dat u hier ook zelf veel aan kunt doen? Zo bespaart u bovendien ook meteen het één en ander aan energiekosten. Kwieq geeft u enkele handige tips voor het warmhouden van uw kamers.

Tip 1: verwarming vrijhouden

Om te beginnen is het belangrijk om uw verwarming zelf vrij te houden. Wanneer hier bijvoorbeeld een bank tegenaan staat, heeft de warmte weinig ruimte om de kamer in te komen. Hierdoor stookt u onnodig en wordt de achterkant van uw bank warm, terwijl uw kamer relatief koud blijft.

Tip 2: verwarming ’s nachts niet uitzetten

In de nacht kan het ’s winters flink koud worden, maar wat u vooral niet moet doen is het uitzetten van de verwarming. Uw CV kan dan bevriezen, plus het feit dat het simpelweg niet nodig is. Het flinke stoken in de ochtend is minder energiezuinig dan het laten staan van uw verwarming op 16 graden. Veel verwarmingen van huizen die na 1994 gebouwd zijn hoeven daarnaast ’s nachts helemaal niet zachter gezet te worden.

Lees verder