Zó houdt u uw huis gemakkelijk warm

Gemakkelijk verwarmen woning

Het warmhouden van uw huis is een essentiële taak van uw CV ketel, maar wist u al dat u hier ook zelf veel aan kunt doen? Zo bespaart u bovendien ook meteen het één en ander aan energiekosten. Kwieq geeft u enkele handige tips voor het warmhouden van uw kamers.

Tip 1: verwarming vrijhouden

Om te beginnen is het belangrijk om uw verwarming zelf vrij te houden. Wanneer hier bijvoorbeeld een bank tegenaan staat, heeft de warmte weinig ruimte om de kamer in te komen. Hierdoor stookt u onnodig en wordt de achterkant van uw bank warm, terwijl uw kamer relatief koud blijft.

Tip 2: verwarming ’s nachts niet uitzetten

In de nacht kan het ’s winters flink koud worden, maar wat u vooral niet moet doen is het uitzetten van de verwarming. Uw CV kan dan bevriezen, plus het feit dat het simpelweg niet nodig is. Het flinke stoken in de ochtend is minder energiezuinig dan het laten staan van uw verwarming op 16 graden. Veel verwarmingen van huizen die na 1994 gebouwd zijn hoeven daarnaast ’s nachts helemaal niet zachter gezet te worden.

Tip 3: houd ramen dicht

Het klinkt misschien wat vanzelfsprekend, maar het is van belang om uw ramen, luiken en gordijnen te sluiten. Heeft u dubbele beglazing, dan kunt u een raampje open laten staan, terwijl u de gordijnen sluit. Het is namelijk ook belangrijk om frisse lucht in huis te houden. Wij raden dan ook dubbel glas of HR-glas aan. Koop ook tochtstrips om de kou nog beter buiten de deur te houden.

Tip 4: huis ventileren

het is van belang om uw huis goed te ventileren. Wanneer u dit doet, zorgt u ervoor dat er geen vochtige lucht bij u in huis ontstaat. Ventileer een kwartier om droge lucht van buiten naar binnen te laten komen. Dit type lucht verwarmt namelijk een stuk gemakkelijker!

Tip 5: kies voor vloerverwarming

U kunt in plaats van een reguliere verwarming ook kiezen voor vloerverwarming. Zo komt alle warmte vanaf de vloer, waardoor deze evenredig door de kamer wordt gestuurd. De gevoelstemperatuur zal stijgen, waarna u de thermostaat gemakkelijk een graad zachter kunt zetten zonder dit te voelen. Hierdoor bespaart u maar liefst 6 procent op uw totale verwarmingskosten.

1 reactie

  1. Hallo Kwieq en lezers, ik heb vlak voor de winter vloerverwarming laten leggen. Het is erg gebruiksvriendelijk en mijn woonkamer wordt gelijkmatig verwarmd wat erg fijn is. Vooral in de winter heb ik geen last gehad van koude voeten. Vloerverwarming is voor mij nu erg onmisbaar geworden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *