Minder stookkosten door zachte winter

We zijn deze winter waarschijnlijk minder geld kwijt aan het warm houden van het huis dan normaal. Uit schattingen van Milieu Centraal en verschillende energiemaatschappijen kan de besparing oplopen tot boven de honderd euro.

De lagere rekening is te danken aan de tot nu toe uitzonderlijk warme winter. De gemiddelde temperatuur deze maand ligt rond de 8,6 graden. Dat is 1,3 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur van de warmste decembermaand ooit gemeten.

Kamertemperatuur

Dat betekent dat we minder energie nodig hebben om het huis warm te stoken. De Nederlandse Energiemaatschappij schat het voordeel ten opzichte van een andere winters voor het laatste kwartaal van dit jaar op 88 euro voor een gemiddeld huishouden.

Volgens Milieu Centraal kan de besparing tot en met eind deze maand oplopen tot zo’n 65 euro per huishouden. De organisatie baseert de berekening op de aanname dat iedereen de temperatuur in zijn huis gemiddeld op 18 graden houdt. Als het buiten warmer is, hoeft de verwarming niet aan. Is het kouder, dan gaan we stoken.

Milieu Centraal voorspelt dat de rekening van afgelopen oktober tot en met het einde van dit jaar 20 procent lager uitvalt dan de afgelopen jaren. Mocht het warme weer aanhouden, dan levert dat tot en met het einde van de winter in april bij elkaar zelfs een besparing van 150 euro op.

“Het verschil tussen een gemiddelde winter en een warme winter komt uiteindelijk neer op ongeveer 150 euro”, zegt ook Stijn van den Heuvel, woordvoerder van Nuon. Hij benadrukt wel dat de besparing erg verschilt per huishouden. “De stookkosten hangen af van hoe groot je huis is, hoe goed geïsoleerd en hoeveel energie je verbruikt.”

Lagere transporttarieven

Los van het lagere energieverbruik, dalen ook de tarieven die consumenten betalen voor gebruik van het Nederlandse gasnetwerk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakt vandaag bekend dat de prijs daarvan gemiddeld met zo’n 3 procent daalt. De eigenaar van het gastransportnet, GTS, moet met minder inkomsten toekunnen door doelmatiger te werken, stelt de ACM.

Bron: NOS.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *