Onderzoek: slachtoffers koolmonoxidevergiftiging door slechte CV-ketels

CV-ketel onderzoek koolmonoxide

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen slachtoffer zijn van koolmonoxidevergiftiging. Dit komt omdat ketels verkeerd geïnstalleerd worden en slecht worden onderhouden. Onderzoeksraad voor veiligheid (OVV) is daarom een onderzoek gestart. Uit dit onderzoek komt belangrijke en schokkende informatie naar voren.

Onderzoek

Uit het onderzoek van 3 november 2014 dat het televisieprogramma ‘Dit is de dag’ van de EO heeft uitgevoerd komt naar voren dat veel van onze CV-ketels in Nederland door onbekwame installateurs worden geïnstalleerd. Hier zijn grote gevolgen aan verbonden. Wordt een ketel namelijk verkeerd geïnstalleerd, dan komt er koolmonoxide vrij. Tijdens het programma kwamen ze tot een conclusie dat er jaarlijks honderd slachtoffers vallen en tien doden als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Vroeger kwam er alleen van de geisers gas af dat gevaarlijk was, tegenwoordig zijn de verwarmingsketels ook gevaarlijk.

De voorzitter van de OVV, Tjibbe Joustra, heeft gezegd dat hij de ‘’signalen heeft opgevangen’’ dat er onbekwame installateurs bij mensen langskomen om CV-ketels te installeren. ‘’Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers door. Wij vinden het belangrijk dat er vakbekwame mensen bij hun klanten langskomen om iets te installeren. Daar hebben de mensen recht op.’’

Geiser en CV-ketels

Er worden steeds meer mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging door een slechte geiser of CV-ketel. Het valt op dat het aantal van de gevallen door de CV-ketel hoger is geworden dan door de geiser. Er zijn namelijk 83 slachtoffers binnengekomen door vergiftiging van een slechte verwarmingsketel of geiser. Er zijn echter maar 30 slachtoffers binnengekomen door een slechte geiser.

Het aantal geisers daalt per jaar, het aantal CV-ketels neemt logischerwijs toe. In het jaar 2012 waren er nog maar 550.000 geisers in Nederland. Het aantal slachtoffers door verkeerd geïnstalleerde CV-ketels is hierdoor ook gestegen. Van de 85 slachtoffers in 2012 zijn er 75 binnengekomen door een slechte CV.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van gas en hout. Elk jaar overlijden er mensen door een koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak dat mensen hieraan overlijden is vaak omdat er te weinig onderhoud wordt gepleegd aan hun CV-ketel en gastoestel. Doordat koolmonoxide 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, krijgen uw vitale organen te weinig zuurstof. Er zijn een aantal symptomen waaraan u kunt merken dat u teveel koolmonoxide binnen krijgt.

  • De eerste symptomen lijken op de symptomen van een griepje: lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en overgeven.
  • U voelt zich verward en/of slaperig en u krijgt een versnelde hartslag.
  • Er zijn een aantal handelingen die u kunt doen bij een koolmonoxidevergiftiging. Want u kunt koolmonoxide niet ruiken, proeven of zien. Voor u het weet bent u bewusteloos.
  • Zet ramen en deuren open en zet uw CV-ketel of gastoestel uit.
  • Waarschuw een arts.

Symptomen van een onvolledige verbranding

Voor het verbranden van aardgas is er zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof bij het verbranden van aardgas, komt er koolmonoxide vrij. Er is een teken om te zien dat de verbranding niet goed is en u stappen moet gaan ondernemen. De vlammen van uw gastoestel is oranje in plaats van de gebruikelijke blauwe vlam. Ziet u dit symptoom, onderneem dan gelijk actie.

CV-ketel onderhoud

Niet alleen oude ketels lekken koolmonoxide, ook nieuwe ketels kunnen lekken. Sinds de Vestigingswet voor bedrijven is afgeschaft hoeven installatiebedrijven niet meer aan speciale bekwaamheidseisen te voldoen. Volgens de brandweer is er de laatste jaren een toename van onbekwame installateurs. Wees voorzichtig met het inschakelen van een onderhoudsmonteur. Kies voor uw eigen veiligheid voor een gecertificeerd bedrijf. Dan weet u zeker dat uw CV-ketel op vakkundige wijze wordt geplaatst en onderhouden. Het is van belang dat u uw ketel of geiser minimaal eens per jaar laat onderhouden. Eventuele mankementen worden op tijd ontdekt en verholpen. Voor de zekerheid zijn er ook melders te koop die af gaan als er een te hoog koolmonoxide gehalte in de lucht hangt. Zo waarborgt u uw eigen veiligheid.

Schakel een erkende monteur in

Twijfelt u of uw verwarmingsketel goed is geïnstalleerd? Of herkent u de bovenstaande problematiek? Schakel dan een installateur in via Kwieq. Wij werken louter samen met erkende installatiebedrijven. Op die manier bent u verzekerd van een goed werkende installatie. Wij zijn werkzaam in het gehele land. Het maakt ons dus niet uit of u woonachtig bent in Haarlem, Groningen of Breda.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *