Zelfstandig de verwarming ontluchten

Verwarming ontluchten

Wij hebben voor u alle stappen voor het ontluchten van uw verwarming op een rijtje gezet. Wanneer u op een koude dag naar de verwarming grijpt en er achter komt dat de verwarming een gek geluid maakt, dan wordt het tijd om uw radiatoren te luchtvrij te maken.

Ontluchten

Het ontluchten van de verwarming moet soms gewoon even gebeuren. Het is een klus die iedereen kan doen. U voorkomt dat u problemen krijgt met de radiatoren als u regelmatig ontlucht. Doordat roest ontstaat als water en lucht bij elkaar komen, kunnen uw leidingen gaan roesten. Uw waterpomp kan kapot gaan omdat het te hard moet pompen. Ook is niet ontluchten slecht voor uw portemonnee, uw radiatoren werken niet optimaal als ze niet worden ontlucht. U moet meer verwarmen om de juiste temperatuur te bereiken.

Soorten verwarming

Wij geven adviezen voor verschillende verwarmingsinstallaties. Het kan voorkomen dat voor uw verwarming niet alle stappen moeten worden uitgevoerd.

Hoe werkt ontluchten?

U hebt een sleutel nodig om uw verwarming te ontluchten. Ook moet u een paar handdoeken klaar zetten. Wij nemen alle stappen hieronder verder door:

  • Stap 1: Draai de kranen van de radiator open en maak de verwarming warm voor ongeveer 10 minuten. De lucht zal zich zo verzamelen in het ventiel. Nadat het is opgewarmd doet u de verwarming uit. In geval van een ketel, haalt u de stekker uit het stopcontact.
  • Stap 2: U gaat vervolgens met de sleutel het ventiel open draaien. Als de lucht is verdwenen zal er ook water uit stromen. Nu zijn de handdoeken die u eerder klaar had gelegd handig. De handdoeken kunnen dit water opvangen en voorkomen dat u vlekken op uw vloer krijgt. U kunt het ventiel weer dichtdraaien nadat het water eruit is. Er zijn meerdere ontluchtingsventielen aanwezig in uw woning. Werk van onder naar boven bij het ontluchten. Daarmee bedoelen wij dat u eerst de woonkamer doet en als laatste de zolder. Lucht ontsnapt namelijk altijd naar boven.
  • Stap 3: Stekker uit het stopcontact trekken van het expansievat. Laat vervolgens ook het expansievat luchten.
  • Stap 4: De CV ketel hoort nu een tijdje te draaien. U controleert daarna op water door te kijken naar de meter. De wijzer hoort niet in het rood te staan. Als dit wel het geval is moet de verwarming vullen met water.
  • Stap 5: Denk eraan dat u weer de stekker uit trekt voordat u aan de gang gaat met deze stap. U kijkt regelmatig naar de meter en vult het vat bij met een slang totdat het niet meer rood aangeeft.
  • Stap 6: Verwarm uw woning daarna weer door de verwarming aan te zetten, doe dit voor ongeveer een kwartier. U hoort dan nogmaals alles te ontluchten.

Het zijn nogal wat stappen die u moet nemen om weer een luchtvrije verwarmingsinstallatie te hebben. Wat helpt is in gedachten houden dat u niet alleen hierdoor ervoor zorgt dat uw leidingen langer meegaan doordat zij minder snel zullen roesten, u houdt ook uw rekeningen lager. Minder energieverbruik!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *