Warmteverlies door radiatoren

Warmteverlies radiatoren

Al jarenlang zijn professionals actief in het onderzoek naar de verbetering van het rendement van Cv-ketels en verwarmingssystemen. Eén van de mogelijke verbeterpunten ligt in de opstelling van de verwarming, en de gevolgen hiervan inzake het warmteverlies. Hoewel een verwarming wordt ingeschakeld voor het beperken van de kou binnenshuis, worden bijvoorbeeld radiatoren direct onder een raam geplaatst. Een radiator geeft echter warmte af door straling en convectie. Waarbij convectie duidt op een warmtestroom door het verplaatsen van materiaal. Wanneer radiatoren direct onder het raam tegen de buitenwand worden geplaatst, dan loopt men het risico, dat de warmte deels direct naar buiten wordt getransporteerd, via de muur. Om dit tegen te gaan is er onderzoek gedaan naar diverse alternatieven, zoals het plaatsen van warmtereflecterend materiaal, of een warmteschild achter de radiatoren, of het installeren van een (alternatieve) vloerverwarming.

Resultaten onderzoeken

Uit de diverse onderzoeken blijkt dat het plaatsen van een warmteschild wel degelijk invloed heeft op de mate van warmteverlies, hoewel de montage hiervan wel een investering vormt. Het plaatsen van warmtereflecterend materiaal heeft tevens een grote invloed. Hierdoor wordt het warmteverlies in een aantal gevallen zelfs beperkt tot 105 W/m2. Tegenwoordig zijn er tevens nieuwe modellen radiatoren beschikbaar, die snellere opwarming- en afkoeltijden kennen. Het gevolg hiervan is dat het energieverbruik beperkt wordt. Daarnaast zijn deze radiatoren er tevens op gebouwd om geen warmte via de vloer te verliezen. Door het installeren van een vloerverwarmingssysteem voorkomt u het probleem van warmteverlies door de buitenmuur in zijn geheel. Bij een vloerverwarming dient u echter rekening te houden met het verloren gaan van warmte door de bodem. Ook hierbij is het van belang om goed isolatiemateriaal te (laten) plaatsen.

Tips

Wilt u de hoeveelheid warmte die verloren gaat door uw radiatoren beperken? Dan kunt u onder andere de volgende tips opvolgen:

  • Plaats een warmteschild tussen de radiator en de buitenmuur. Hiervoor kunt u terecht bij verschillende leveranciers en bouwmarkten
  • Wilt u zelf een warmteschild maken? Gebruik dan hardboard dat u aan één kant met aluminiumfolie beplakt.
  • Plak speciaal radiatorfolie tegen de achterkant van de radiatoren. Hiermee wordt een groot deel van het probleem verholpen.
  • Plaats schuimrubber om de leidingen van de verwarming. Ook hiermee kunt u het warmteverlies grotendeels inperken.
  • Monteer nieuwe radiatoren, die er op zijn gebouwd zoveel mogelijk warmte te behouden op energiezuinige wijze. Dit scheelt tot wel 15% in het energieverbruik.

Neem contact op met een verwarmingsspecialist

Denkt u dat er ook bij uw verwarming door de leidingen of radiator heel wat warmte verloren gaat? Dan kunt u desgewenst contact opnemen met één van onze specialisten. Wij helpen u graag met het verbeteren van het rendement van uw verwarmingssysteem. Wij kunnen u voorzien van praktische ondersteuning, of advies geven over de mogelijkheden. Het is tevens mogelijk om bij ons een offerte aan te vragen voor een nieuwe Cv-ketel, of verwarming. Wij horen graag van u!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *